Saltar al contingut principal
Consell de Treball,
Econòmic i Social de Catalunya
Logo del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya

Inici > Documents > Dictàmens > 2018 > Dictamen 03/2018

Dictamen 03/2018

sobre el Pla especial d'actuació en situació d'alerta i eventual sequera

Text complet del dictamen PDF

Òrgan d’aprovació
Executiva
Data d’aprovació
07/09/2018
Aprovació
Unanimitat
Vots particulars
0
Observacions generals
9
Observacions a l’articulat
6

Grau d'acceptació

Norma aprovada: ACORD GOV 1/2020, de 8 de gener, pel qual s’aprova el Pla especial d’actuació en situación d’alerta i eventual sequera.

Observacions de modificació o addició al text
Proposades*
6
Acceptades pel Govern
0,0
Variacions al Parlament
No escau
Acceptació
0%
Comentaris
El Govern no ha estat receptiu amb les observacions realitzades pel CTESC i no n’ha acceptat cap de les sis proposades.

(*) Només es comptabilitzen les que fan referència a fragments de la norma finalment publicada, o a supressions proposades i aplicades

Resum

El CTESC considera encertat, tot i l’endarreriment amb què s’ha aprovat, que es disposi d’un Pla especial d'actuació en situació d'alerta i eventual sequera que faciliti una programació davant dels diferents estats de sequera hidrològica, a diferència del que succeïa en la gestió dels episodis de sequera anteriors. Així mateix, el CTESC valora que el PES també permet incorporar de manera estratègica l’eventualitat d’una sequera a la gestió pública i privada de l’aigua i, per tant, preparar-se amb la suficient antelació per poder aplicar les mesures concretes en cas d’activació del Pla.

El CTESC mostra preocupació per la inseguretat jurídica que pot generar la manca de concreció d’alguns aspectes en l’aplicació de les mesures de restricció als usuaris, especialment els relacionats amb el desenvolupament d’una activitat econòmica.

Així mateix, el CTESC considera que cal continuar treballant per reforçar la garantia d’abastament a tot el territori i especialment a les àrees metropolitanes.

D’altra banda, el CTESC considera que cal incloure una referència explícita a la posada en marxa d’un pla de comunicació i que és necessari que en el procés de seguiment de l’episodi de sequera existeixin instruments de participació i informació dels agents econòmics i socials.

A les observacions a l’articulat, el CTESC proposa afegir tant a l’apartat que descriu la reutilització de l’ERA del Prat de Llobregat com a l’apartat que descriu altres sistemes de reutilització, que s’hauran de complir els criteris de qualitat agronòmica de l’aigua de reg, especialment pel que fa a la salinitat. Així mateix, recomana que s’afegeixi la previsió d’ajuts per a aquells usuaris, especialment els industrials, que es vegin obligats a fer inversions com a conseqüència de l’ús de l’aigua regenerada en el seu procés productiu.

D’altra banda, considera que la implantació d’accions prèvies d’estalvi i eficiència a les seves instal·lacions ha de ser tinguda en compte com a primer motiu pels quals l’ACA pot resoldre un percentatge de reducció inferior als previstos a la taula 5-1.

Darrera actualització: 02/05/2024