Saltar al contingut principal
Consell de Treball,
Econòmic i Social de Catalunya
Logo del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya

Inici > Documents > Dictàmens > 2017 > Dictamen 20/2017

Dictamen 20/2017

sobre l'Avantprojecte de llei vitivinícola de Catalunya

Text complet del dictamen PDF

Òrgan d’aprovació
Ple
Data d’aprovació
16/10/2017
Aprovació
23 a favor, 0 en contra, 0 abstencions
Vots particulars
Observacions generals
1
Observacions a l’articulat
17

Grau d'acceptació

Norma aprovada: Llei 2/2020, del 5 de març, de la vitivinicultura

Observacions de modificació o addició al text
Proposades*
16
Acceptades pel Govern
9,0
Variacions al Parlament
1,0
Acceptació
63%
Comentaris
El Govern ha acceptat recomanacions formals i concrecions a determinats articles de la norma com ara a la definició de parcel·la vitivinícola o a les funcions de l’òrgan de gestió de la denominació d’origen protegida o indicació geogràfica protegida. El Parlament ha acceptat una qüestió formal relativa a modificar la redacció per clarificar els àmbits d’aplicació de la Llei.

(*) Només es comptabilitzen les que fan referència a fragments de la norma finalment publicada, o a supressions proposades i aplicades

Resum

Tretze de les disset observacions a l’articulat són tècniques.

El CTESC considera que aquesta norma hauria d’haver estat més ambiciosa en el seu contingut, atenent els canvis que s’han produït tant en la producció com en el mercat vitivinícola català.

També considera que s’hauria d’haver cercat un consens més ampli dels operadors implicats, que s’haurien d’haver tingut en compte els principis generals de simplificació administrativa i reducció de tràmits i que la norma hauria d’establir un termini màxim per elaborar i aprovar el decret de desenvolupament de la Llei.

Amb relació a la definició de parcel·la vitícola, el CTESC considera que s’hauria d’afegir que la superfície també la componen els accessos, els carrers interiors i els marges.

Es recomana que en el Registre Vitivinícola de Catalunya s’afegeixi el procediment per registrar les denominacions d’origen de caràcter supra-autonòmic.

El CTESC considera que, d’una banda, l’embotellament s’hauria de delimitar en el plec de condicions tal com es fa per a les zones de producció, d’elaboració i d’envelliment i, d’altra banda, que les zones d’embotellament i d’envelliment només podrien divergir de les zones de producció i elaboració per causes justificades.

També es recomana que es delimitin les responsabilitats de les persones lliuradores de collita i de les persones titulars dels cellers.

Darrera actualització: 02/01/2024