Saltar al contingut principal
Consell de Treball,
Econòmic i Social de Catalunya
Logo del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya

Inici > Documents > Dictàmens > 2014 > Dictamen 09/2014

Dictamen 09/2014

sobre el Projecte de decret dels serveis d'acollida de les persones immigrades i de les retornades a Catalunya

Text complet del dictamen PDF

Òrgan d’aprovació
Ple
Data d’aprovació
14/04/2014
Aprovació
25 a favor, 0 en contra, 0 abstencions
Vots particulars
0
Observacions generals
4
Observacions a l’articulat
6

Grau d'acceptació

Norma aprovada: Decret 150/2014, de 18 de novembre, dels serveis d'acollida de les persones immigrades i de les retornades a Catalunya

Observacions de modificació o addició al text
Proposades*
5
Acceptades pel Govern
5,0
Variacions al Parlament
No escau
Acceptació
100%
Comentaris
Pel que fa a la valoració, no s’ha tingut en compte una observació ja que el Govern ha suprimit la part de l’article al qual es feia l’observació

(*) Només es comptabilitzen les que fan referència a fragments de la norma finalment publicada, o a supressions proposades i aplicades

Resum

El CTESC destaca el procés consultiu i participatiu que s’ha utilitzat en l’elaboració del Projecte de decret i que ha pogut recollir l’experiència en la gestió de l’acollida dels ajuntaments, dels ens locals, de la societat civil i de les entitats.

Es posa de manifest que molts articles de la norma i aspectes del desenvolupament del servei estan poc definits i es proposa revisar la redacció i garantir una explicació més acurada i clara del desenvolupament i desplegament del servei.

El CTESC considera que s’hauria de garantir la gratuïtat del servei, atesa la situació de les persones a les quals es dirigeixen aquests tipus de serveis.

Atès el caràcter voluntari del servei i la manca de limitació temporal establerta a la Llei, el CTESC considera que no s’hauria de limitar el seu accés a l’any posterior al primer empadronament del titular del dret.

El CTESC considera que s’hauria d’incloure les persones sol·licitants d’apatrídia com a titulars del dret a partir de la data de la seva sol•licitud de la mateixa manera que es preveu per a les persones demandants d’asil. Així mateix recomana que en les convalidacions de la formació també s’inclogui les persones sol·licitants d’apatrídia.

El CTESC proposa que en el text s’inclogui les organitzacions empresarials, com una de les visites previstes a llocs i institucions emblemàtiques per facilitar el coneixement de la societat catalana i el seu marc jurídic.

El CTESC proposa que s’especifiqui quins són els mecanismes i la normativa per dur a terme les convalidacions dels mòduls o processos formatius que es recullen en la norma.

Darrera actualització: 02/05/2024