Saltar al contingut principal
Consell de Treball,
Econòmic i Social de Catalunya
Logo del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya

Inici > Documents > Dictàmens > 2023 > Dictamen 15/2023

Dictamen 15/2023

sobre el Projecte d'ordre pel qual es regula el procediment de reconeixement i renovació i funcionament de les estratègies territorials en relació amb la planificació i la implementació de les polítiques actives d'ocupació a Catalunya

Text complet del dictamen PDF

Òrgan d’aprovació
Executiva
Data d’aprovació
13/11/2023
Aprovació
cinc a favor, cap en contra, cap abstenció
Vots particulars
1
Observacions generals
8
Observacions a l’articulat
8

Grau d'acceptació

Norma en tràmit.

Resum

El CTESC valora positivament aquesta norma com a punt de partida per al reconeixement de les estratègies territorials que han de servir per planificar i implementar de manera concertada les polítiques actives d’ocupació des del territori, adaptades a les persones i al teixit productiu. També reconeix que, després d’anys de debat, diàleg i concertació, aquesta norma permetrà donar compliment a la Llei 13/2015 d’ordenació del sistema d’ocupació i del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya i al Decret 48/2020 de desenvolupament de la Llei en l’àmbit de la concertació territorial.

Així mateix es valora positivament que la norma hagi incorporat els elements necessaris per a incloure la perspectiva de gènere interseccional i recomana que s’incorporin variables vinculades a la discapacitat a totes les desagregacions de dades, com poden ser el tipus i el grau.

Per tal d’assegurar l’objectiu de vetllar pel seguiment i l’avaluació de l’estratègia territorial a nivell tècnic, que correspon a la comissió de seguiment tècnica, el CTESC recomana que s’incorpori a aquesta comissió una persona designada per cadascuna de les organitzacions sindicals i empresarials més representatives a Catalunya. També recomana que s’incloguin dues funcions més a les que ja té previstes: la de realitzar el seguiment operatiu de l’estratègia territorial (analitzant el grau d’execució i el resultat de les actuacions a presentar en la comissió de seguiment institucional), i la de col·laborar tècnicament en la planificació i en la modificació de l’estratègia territorial.

El CTESC també recomana que, per articular la integració i integritat de les actuacions, es considerin les necessitats de les persones amb discapacitat i/o problemes de salut mental i de les persones en risc d’exclusió social.

Finalment, el CTESC valora el treball de debat i concertació que s’ha dut a terme per part de les parts implicades en el Consell de Direcció del Servei Públic de Catalunya, en relació amb aquesta Ordre.

La Taula del Tercer Sector social ha presentat un vot particular en què es fa constar que troben a faltar que l’Ordre reconegui, de manera explícita, el paper de les entitats del tercer sector social en la composició de les estratègies territorials que es desprenen del procés de concertació territorial.
 

Darrera actualització: 13/11/2023