Saltar al contingut principal
Consell de Treball,
Econòmic i Social de Catalunya
Logo del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya

Inici > Documents > Dictàmens > 2021 > Dictamen 02/2021

Dictamen 02/2021

sobre el Projecte de decret dels equipaments comunitaris de la Generalitat de Catalunya

Text complet del dictamen PDF

Òrgan d’aprovació
Executiva
Data d’aprovació
01/03/2021
Aprovació
Unanimitat
Vots particulars
0
Observacions generals
5
Observacions a l’articulat
12

Grau d'acceptació

Norma aprovada: Decret 46/2022, de 15 de març, dels equipaments cívics i comunitaris de la Generalitat de Catalunya.

Observacions de modificació o addició al text
Proposades*
12
Acceptades pel Govern
4,5
Variacions al Parlament
No escau
Acceptació
38%
Comentaris
El Govern ha incorporat l’obligatorietat de constituir òrgans de participació en els casals comunitaris i que aquests es puguin reunir de forma extraordinària quan siguin convocats per la persona responsable de l’equipament per iniciativa d’un 30% dels participants.

(*) Només es comptabilitzen les que fan referència a fragments de la norma finalment publicada, o a supressions proposades i aplicades

Resum

El CTESC manifesta que el model que presenta el Projecte de decret de reconvertir els casals de gent gran i casals cívics en equipaments comunitaris, oberts a públics de diversos grups d’edat, no hauria de suposar en cap cas una reducció global d'espais per a cap col·lectiu.

El CTESC considera que el fet que es doti aquests espais d’un caràcter intergeneracional no farà que hi vagin automàticament persones d'altres edats i haurà de ser la pròpia dinamització de l'espai la que orienti el seu públic potencial.

El CTESC recomana que, per tal de tenir en compte la inclusió i l’atenció a la diversitat i garantir els drets de les persones amb discapacitat, la norma inclogui referències explícites al compliment dels requisits d’accessibilitat universal de la legislació vigent, concretament en relació amb els servei, els espais i les activitats que es duen a terme en els equipaments comunitaris.

EL CTESC considera que els òrgans de participació dels casals comunitaris haurien de ser de constitució obligatòria, i no voluntària, i que la norma hauria d’establir les causes que puguin exceptuar la constitució obligatòria i les conseqüències que es deriven de la no constitució. També es recomana que la norma estableixi, a efectes orgànics, com es determina la condició de persona participant.

El CTESC considera que s’hauria d’ampliar, passant de dos a quatre, el nombre de persones que formen part de la Comissió d’Activitats en representació de la Taula de Persones Participants. També considera que la Taula de Persones Participants s’ha de reunir amb caràcter ordinari quatre cops l’any i que s’hauria de poder reunir, de forma extraordinària, quan la convoqui la persona responsable de l’equipament per iniciativa d’un 30% dels seus participants.

El CTESC considera necessària una dotació pressupostària per enfortir l'associacionisme, les polítiques d'accés a l'oci i les polítiques socioculturals adreçades a tots els col·lectius.

Darrera actualització: 02/05/2024