Saltar al contingut principal
Consell de Treball,
Econòmic i Social de Catalunya
Logo del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya

Inici > Documents > Dictàmens > 2020 > Dictamen 12/2020

Dictamen 12/2020

sobre la Proposta d'acord pel qual s'aprova el Pla de ports de Catalunya Horitzó 2030

Text complet del dictamen PDF

Òrgan d’aprovació
Executiva
Data d’aprovació
23/11/2020
Aprovació
Unanimitat
Vots particulars
Observacions generals
2
Observacions a l’articulat
6

Grau d'acceptació

Norma aprovada: Acord GOV/174/2020, de 29 de desembre, pel qual s'aprova el Pla de ports de Catalunya Horitzó 2030.

Observacions de modificació o addició al text
Proposades*
6
Acceptades pel Govern
5,0
Variacions al Parlament
No escau
Acceptació
83%
Comentaris
El Govern ha estat receptiu amb les observacions del CTESC, però no ha acceptat la que proposava fer referència, en les tendències d’innovació dels “Green ports”, a les pràctiques de retirada de residus de les aigües marítimes que realitzen les confraries de pescadors en col·laboració amb les administracions públiques.

(*) Només es comptabilitzen les que fan referència a fragments de la norma finalment publicada, o a supressions proposades i aplicades

Resum

El CTESC considera oportú el Projecte d'ordre com a eina per avançar en els objectius de la planificació hídrica, tot i que considera preocupant el poc assoliment de resultats de les actuacions planificades sobre la protecció de les masses d'aigua en relació amb la contaminació per nitrats. També considera preocupant que la situació actual dels problemes causats per la contaminació dels nitrats sigui pitjor que la registrada als anys 90, la qual cosa ens allunya dels objectius de la Directiva Marc de l'Aigua.

El CTESC considera que s’hauria de revisar la designació de zones vulnerables d’alguns municipis. Tenint en compte la memòria presentada, es considera que les dades obtingudes no són prou representatives i, per tant, caldria esperar a disposar de noves dades i resultats analítics més sòlids. Els municipis són els següents: Artesa de Segre, Vilanova de Meià,  Baronia de Rialb, Sant Martí Sarroca, Vilafranca del Penedès, Pacs del Penedès, Pontils, Blancafort, Montblanc, Rocafort de Queralt, Barberà de la Conca, Alforja, Sant Pere Sallavinera, Roda de Berà, Cabra del Camp, Calonge, Cantallops i Sant Jaume de Llierca.

El CTESC recomana que l’adaptació dels plans de gestió de les dejeccions de les explotacions ramaderes que estiguin situades o que apliquin dejeccions ramaderes en les noves zones vulnerables només s'exigeixi als plans ja aprovats que, a partir de l'any d'entrada en vigor de l'ordre, s'hagin de modificar. D'aquesta manera no es causarien perjudicis o canvis de normativa sobrevinguda als plans actuals.

Darrera actualització: 03/07/2024