Saltar al contingut principal
Consell de Treball,
Econòmic i Social de Catalunya
Logo del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya

Inici > Serveis > L'Observatori de l'RSE > Experiències > RCD Espanyol

RCD Espanyol

Experiència de responsabilitat social

Perfil

Tipus d'organització

Empresa

Dimensió

Mitjana (de 50 a 249 treballadors/es)

Sector

Esports

Tipus d'experiència

Econòmica, Mediambiental, Social

Dades de l'empresa

Web de l'empresa

Accés al web

Activitat que desenvolupa

Club de futbol

Nombre de treballadors/es

295 persones treballadores

Documentació i resum

Resum

Memòria RSE RCD Espanyol 2020

Àmbit econòmic

 • Disposen d’un Codi de conducta que el tenen disponible a la seva pàgina web.
 • Tenen un Protocol fiscal i de bones pràctiques tributàries també disponible a la seva web.
 • Sistema de gestió utilitzat: International Integrated Reporting Council (IIRC) conjuntament amb els estàndards G4 de Global Reporting Initiative (GRI).
 • A més del protocol d'antifrau i anticorrupció, i el protocol fiscal i bones pràctiques tributàries, el Club va aprovar el Manual de Prevenció de Delictes Penals (MPD). D'aquesta manera, es va crear un òrgan encarregat de la supervisió i compliment conformat pel director financer i el de recursos humans. S'han creat canals de comunicació electrònics i físics. També s'ha definit un mínim d'hores de formació del personal en matèria de prevenció penal.

Àmbit mediambiental

 • S'indica el desenvolupament de noves polítiques i iniciatives per continuar millorant la integritat i el respecte pel medi ambient i la societat en general.
 • Segons la UEFA, el RCDE Stadium està catalogat com un d’elit. La seva construcció s’ha realitzat tenint molt present conceptes d'arquitectura verda (sostenibilitat amb l'entorn i el medi ambient) i blau (benestar i confort dels usuaris).
 • Alguns trets rellevants: 2.700 plaques fotovoltaiques instal·lades al sostre de l'estadi, la qual cosa ho fa un estadi sostenible pioner a la Lliga espanyola. La seva construcció es va realitzar amb materials reciclats i prefabricats, es troba a prop de l'autovia per minimitzar els impactes en el municipi de Cornellà de Llobregat.
 • Mesures addicionals d'estalvi energètic, d'electricitat, de consum d'aigua, transport i mobilitat: estalvi en el consum d'energia gràcies a les plaques fotovoltaiques que lliuren a la xarxa de subministrament elèctric el 50% aprox. del que es consumeix anualment.

Àmbit social

 • La memòria expressa que el club té una gran ànima social i solidària. En aquesta línia, s'indica la forta consciència en relació amb la defensa dels drets humans, participant en campanyes contra la discriminació, així com la participació en el dia internacional per a l'eliminació de la violència cap a les dones.
 • Es manifesta la intenció de continuar estrenyent llaços amb entitats que treballen amb persones en risc d'exclusió social com la Fundació Guimbarda, AECC, Fundació Josep Carreras, FECAMM, Federació ACELL, Aprenem, Investfor-children i Fundació Síndrome de Down, entre altres. L'any 2020 la FCPE, representada per la penya de Cornellà, va lliurar 1.000 quilos d’aliments al Banc d’Aliments.
 • Inclusió de persones amb discapacitat mitjançant l'equip oficial “Amics Special RCDE” conformat per seguidors del club amb diversitat funcional que promou la participació d’aquestes persones a la "Lliga Genuine".
 • El 100% del personal esportiu està regulat per la relació laboral especial dels esportistes professionals (RD 1006/1985) i el personal no esportiu té el seu conveni d’empresa.
 • Aposta clara i decidida per la seguretat de totes les seves persones treballadores i clients. Disposen d’un protocol de seguretat, prevenció i control, en grau reforçat, coordinació fluïda amb La Liga de Futbol Professional per treballar accions de millora i, per a cada partit, disposen d’un circuit molt concret d’elements a tenir en compte a tres fases: pre-partit, partit i post partit.
 • El club continua apostant per la formació i aprenentatge continu a tota l’organització. Durant la temporada 2019-20 es van impartir sessions formatives en matèria de Prevenció de Delictes Penals, Prevenció de Riscos Laborals, Àrea Jurídica, llengües estrangeres i altres específiques de les diferents àrees.