Saltar al contingut principal
Consell de Treball,
Econòmic i Social de Catalunya
Logo del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya

Inici > Serveis > L'Observatori de l'RSE > Experiències > Fundació Espigoladors

Fundació Espigoladors

Experiència de responsabilitat social

Perfil

Tipus d'organització

Entitat sense ànim de lucre

Dimensió

Petita (entre 10 i 49 treballadors/es)

Sector

Alimentació

Tipus d'experiència

Econòmica, Mediambiental, Social

Dades de l'empresa

Web de l'empresa

Accés al web

Activitat que desenvolupa

Aprofitament alimentari i inserció laboral

Nombre de treballadors/es

19 persones treballadores

Documentació i resum

Resum

Informe RSE i transparència Fundació Espigoladors 2022

Àmbit de bon govern
  • A la fundació volen promoure un canvi de consciència social per construir un món millor i afrontar reptes globals com el malbaratament alimentari. A la vegada, denunciar i visibilitzar les injustícies, del sistema alimentari actual.
  • Sistemes de gestió: empren les metodologies B Corp i Valor Social Integrat (VSI).
Àmbit econòmic
  • Tota la seva activitat es fonamenta en el treball per garantir el dret a l'alimentació (disponibilitat, sostenibilitat, adequació, etc) on es redueixi el malbaratament alimentari i es fomenti l'alimentació saludable.
  • Publiquen materials divulgatiu i educatiu sobre sistemes alimentaris sostenibles, sobirania alimentària, dietes saludables i aprofitament alimentari.
  • Participen en la gestió de La Botiga (projecte de garantia alimentària del Prat de Llobregat) i en el disseny de la seva estratègia alimentària per promoure la seva aposta per la sobirania alimentària, la dinamització de l’economia local agrària i l’aprofitament alimentari.
Àmbit mediambiental
  • El model d’Espigoladors s’alinea amb els principis de l’economia circular, un nou canvi de paradigma que busca allargar la vida dels productes i maximitzar-ne l’ús, a la vegada que es redueix la generació de residus no aprofitables.
  • Guanyadors del Premi Albert Pérez- Bastardas sobre la protecció del medi ambient, l’educació ambiental i la sostenibilitat (2019) i Premi Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya (2018).
Àmbit laboral i social
  • Tenen un obrador situat al barri de Sant Cosme del Prat de Llobregat anomenat "es im-perfect". Es tracta d'un laboratori d’innovació per a l’aprofitament alimentari però també d'un espai de formació i d’empoderament per a persones en situació de vulnerabilitat.
  • Realitzen accions de sensibilització i difusió per a la promoció d'un sistema alimentari més sostenible i just. Això implica donar a conèixer el dret a l'alimentació saludable i sostenible; la necessitat d'evitar el malbaratament alimentari, etc. També realitzen tallers educatius per a persones joves. Durant l'any 2022, van realitzar un total de 254 activitats de sensibilització on van participar 3.962 persones.
  • Treballen en xarxa amb entitats socials i serveis de distribució gratuïta d’aliments per canalitzar la fruita i verdura espigolada, per exemple.