Inici > Serveis > L'Observatori de l'RSE > Experiències > Fundació Espigoladors
Fundació Espigoladors
Experiència de responsabilitat social
Perfil
Tipus d'organització
Entitat sense ànim de lucre
Dimensió
Petita (entre 10 i 49 treballadors/es)
Sector
Alimentació
Tipus d'experiència
Econòmica, Mediambiental, Social
Dades de l'empresa
Web de l'empresa
Activitat que desenvolupa
Aprofitament alimentari i inserció laboral
Nombre de treballadors/es
19 persones treballadores
Documentació i resum
Informe RSE i transparència Fundació Espigoladors 2022
Àmbit de bon govern
Àmbit de bon govern
- A la fundació volen promoure un canvi de consciència social per construir un món millor i afrontar reptes globals com el malbaratament alimentari i, a la vegada, denunciar i visibilitzar les injustícies, del sistema alimentari actual.
- Sistemes de gestió: empren les metodologies B Corp i Valor Social Integrat (VSI).
- Tota la seva activitat es fonamenta en el treball per garantir el dret a l'alimentació (disponibilitat, sostenibilitat, adequació, etc) on es redueixi el malbaratament alimentari i es fomenti l'alimentació saludable.
- Publiquen materials divulgatiu i educatiu sobre sistemes alimentaris sostenibles, sobirania alimentària, dietes saludables i aprofitament alimentari.
- Participen en la gestió de La Botiga (projecte de garantia alimentària del Prat de Llobregat) i en el disseny de la seva estratègia alimentària per promoure la seva aposta per la sobirania alimentària, la dinamització de l’economia local agrària i l’aprofitament alimentari.
- El model d’Espigoladors s’alinea amb els principis de l’economia circular, un nou canvi de paradigma que busca allargar la vida dels productes i maximitzar-ne l’ús, a la vegada que es redueix la generació de residus no aprofitables.
- Guanyadors del Premi Albert Pérez- Bastardas sobre la protecció del medi ambient, l’educació ambiental i la sostenibilitat (2019) i Premi Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya (2018).
- Tenen un obrador situat al barri de Sant Cosme del Prat de Llobregat anomenat "es im-perfect". Es tracta d'un laboratori d’innovació per a l’aprofitament alimentari però també d'un espai de formació i d’empoderament per a persones en situació de vulnerabilitat.
- Realitzen accions de sensibilització i difusió per a la promoció d'un sistema alimentari més sostenible i just. Això implica donar a conèixer el dret a l'alimentació saludable i sostenible; la necessitat d'evitar el malbaratament alimentari, etc. També realitzen tallers educatius per a persones joves. Durant l'any 2022 van realitzar un total de 254 activitats de sensibilització on hi van participar 3.962 persones.
- Treballen en xarxa amb entitats socials i serveis de distribució gratuïta d’aliments per canalitzar la fruita i verdura espigolada, per exemple.