Saltar al contingut principal
Consell de Treball,
Econòmic i Social de Catalunya
Logo del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya

Inici > Serveis > L'Observatori de l'RSE > Experiències > Cafès Novell

Cafès Novell

Experiència de responsabilitat social

Perfil

Tipus d'organització

Empresa

Dimensió

Mitjana (de 50 a 249 treballadors/es)

Sector

Alimentació

Tipus d'experiència

Econòmica, Mediambiental, Social

Dades de l'empresa

Web de l'empresa

Accés al web

Activitat que desenvolupa

Importació, selecció, torrefacció i venda de cafè, te i complements.

Documentació i resum

Resum

Informació RSE Cafès Novell

Àmbit econòmic

 • S’autodefineixen amb una gran sensibilitat per tots els aspectes de l’RS, destacant la comercialització de cafès certificats responsables i de comerç just. Cafès Novell ha estat seleccionada per escoles de negocis com un exemple d’RSC i ha obtingut diversos reconeixements en aquest camp.
 • A més, l'any 2016 va rebre el Gran Premi ADEPG que reconeix a iniciatives d’empreses i entitats del Penedès i del Garraf que hagin excel·lit durant aquell any.
 • Amb una filosofia de treball d’RSE que pretén abordar el problema global del mercat cafè: preus en origen, agrícola pràctica amb efectes negatius sobre el medi ambient, manca de qualitat en el producte final.
 • L’any 2009 Cafès Novell va ser una de les 10 empreses que va rebre la Placa al treball President Macià que recompensen tant a treballadors com a empreses els seus mèrits laborals i la seva contribució a l'impuls de l’economia catalana. Concretament, Cafès Novell va rebre aquesta placa en la categoria de responsabilitat social empresarial.
 • Suport als establiments on es serveix el seu producte: Realitzen informes mensuals de costos i serveis realitzats en els establiments on serveixen el seu cafè. Calculen el cost real de cada tassa de cafè i realitzen un estudi de rendibilitat de l’establiment, entre altres accions.

Àmbit ambiental

 • Van posar en marxa un projecte pioner de noves càpsules compostables (certificades per la norma EN13432) que en condicions de compostatge industrial es converteixen en adob orgànic entre 12 setmanes i 20 setmanes.
 • Cafè orgànic, zero residu i preu competitiu són les bases d'aquest nou producte.
 • El compromís de l'organització amb la sostenibilitat es tradueix, entre d’altres accions, en assegurar que el cafè que utilitzen és 100% certificat responsable per UTZ Certified.
 • La seva marca “Ecològic” aposta pels valors tradicionals de qualitat, prestigi i exclusivitat, sense renunciar als valors de la solidaritat, drets humans i respecte per la Natura.
 • Cafès Novell és una de les empreses i entitats signants dels acords de custòdia del territori per apadrinar diferents trams de la riera de Llitrà (Vilafranca del Penedès) per garantir la seva conservació.

Àmbit social

 • Formació dels treballadors/es: aposta per la formació del seu personal com a element transmissor d’innovació a l’empresa. Per aquest motiu, uns dels elements més importants a la seva “Missió, visió i valors” és precisament disposar d’un equip fort i motivat.
 • Relació amb els clients i proveïdors: disposen de la Certificació de Qualitat ISO 9001 i del certificat FSSC 22000 en el seu centre de producció de Vilafranca del Penedès (Polígon Industrial Estació de Mercaderies) i a la Delegació Comercial de Barcelona. Aquesta norma és el model més utilitzat en les relacions clients/proveïdor a nivell nacional i internacional i s’orienta principalment a la satisfacció dels clients i a la gestió dels processos.
 • Disposen d'una Aula de formació a disposició del sector de l’hostaleria com una valuosa eina de millora professional. En aquest espai els clients poden reciclar-se i conèixer les tècniques més avançades en cafeteria. A més, representa un canal de comunicació entre l’empresa i els professionals, en les dues direccions.
 • Integració amb la comunitat: Organització de jornades tècniques a escoles d’hostaleria, visites a la seu de l’empresa per part d’alumnes d’Hosteleria i turisme (Ex. Alumnes de Formació Professional per l’ocupació de la indústria de l’Hosteleria i el turisme en Sommelieria); també realitzen diverses col·laboracions amb el Casal dels Infants a Vilafranca del Penedès (participa en la formació dels joves del Casal oferint càpsules formatives i visites a les seves instal·lacions a Barcelona i Vilafranca de Penedès. També col·labora en el disseny inicial de les accions formatives.); amb entitats empresarials com Dones d’Empresa Penedès/Garraf.