Saltar al contingut principal
Consell de Treball,
Econòmic i Social de Catalunya
Logo del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya

Inici > Serveis > L'Observatori de l'RSE > Experiències > La Vinyeta, SL

La Vinyeta, SL

Experiència de responsabilitat social

Perfil

Tipus d'organització

Empresa

Dimensió

Petita (entre 10 i 49 treballadors/es)

Sector

Agropecuari

Tipus d'experiència

Econòmica, Mediambiental, Social

Dades de l'empresa

Web de l'empresa

Accés al web

Activitat que desenvolupa

Activitat de producció i venda de productes agroalimentaris propis

Nombre de treballadors/es

27 persones treballadores

Documentació i resum

Resum

Àmbit del Bon Govern

 • Té un sistema de govern basat en la confiança i el talent, crea unitats que reforcen el model de gestió ESG (Econòmic, Sostenible i Governança) i que reporten directament a la direcció de l’empresa. Aquest model de flux connexions entre els projectes, les aliances i els seus valors, dona com a resultat una millor sostenibilitat del seu celler. Creu fermament en la importància de les aliances eficaces i la cooperació per aconseguir els ODS.
 • Assenyalen que tenen un Pla Estratègic i model de gestió de la Sostenibilitat marcat per la direcció juntament amb les persones treballadores en cada secció.
 • També estan  compromesos amb els principis internacionals dels Drets Humans, promouen la igualtat d’oportunitats per a tothom, la no-discriminació racial ni de gènere i el respecte a la diversitat humana.

Àmbit econòmic

 • Desenvolupen I+D: processos tecnològics, d'innovació i sobretot aliances que actuïn sobre la cura de la terra i la regeneració de la naturalesa en cada fase de la seva cadena de valor. Alhora, el Celler ha sabut adaptar-se amb la incorporació de millores en cada verema, innovacions que ajudin a millorar la qualitat del vi i millores destinades a reduir l’impacte en el canvi climàtic.
 • Destaca la innovació, amb el conreu de varietats autòctones,  elaborant vins monovarietals, de petits volums de vi i en condicions controlades, provinent de microclimes i s’elaboren en una planta de microvinificació. També elaboren altres productes (oli i ous) tenint en compte les varietats autòctones del seu entorn.
 • Han establert una política de compra local i responsable que prima el proveïdor local davant del proveïdor d’altres regions i avaluen de forma qualitativa i interna l’impacte de la cadena de subministrament en la biodiversitat.
 • Els seus proveïdors de raïm són locals i mantenen la mateixa política mediambiental i sostenible que ells.

Àmbit mediambiental

 • A La Vinyeta són conscients de la necessitat d’aplicar models d'economia circular, reducció de residus, ús eficient dels recursos hídrics i energètics. En destaquen:
 • Projecte de recuperació de varietats ancestrals dona lloc a vins diferenciats. Aquestes varietats autòctones suposen ja un 70% de la producció del Celler.
 • Projecte de recuperació d'hàbitat autòcton: implantació de ruscos (100) entre pins i oliveres per recuperar abelles i contribuir a la pol·linització.
 • En l'àmbit energètic, destaca l'inici del projecte per la instal·lació de plaques solars al celler.
 • També participen en el Projecte reWINE per la recuperació i reutilització d'ampolles de vi. Estudi desenvolupat en 7 cellers, 50 restaurants, 30 comerços, 2 empreses logístiques i 3 deixalleries del Consorci per la Gestió de Residus, atès que una vegada consumit el vi, els materials reciclables són el vidre, la càpsula, i el tap, que és compostable.
 • Des del 2009 realitzen una producció integrada que té com a objectiu produir vins 100% ecològics, arribant a ser un dels cellers pioners en fer-ho.

Àmbit laboral i social

 • Ofereixen beneficis a les persones treballadores a part del salari. Tenen flexibilitat per realitzar la feina (teletreball).
 • Realitzen una formació anual sobre prevenció de riscos laborals. Fins i tot tenen un/a fisioterapeuta que els i les ajuda a ensenyar a les persones treballadores del camp a evitar males postures. També tenen polítiques escrites per minimitzar els accidents de treball i es fomenten les revisions mèdiques anuals.
 • Porten a terme el seu compromís d'oferir feina a grups amb barrera crònica a l'ocupació (un treballador de 65 anys i un noi autista de la Fundació Tresc). I en alguns serveis que necessiten ofereixen oportunitats laborals a col·lectius en risc d’exclusió social procedents entre d’altres de la Fundació Altem, que atén persones amb discapacitat intel·lectual i/o trastorn mental, i Ecosol de Càritas, que facilita la inserció laboral a col·lectius vulnerables.
 • Col·laboren en projectes socials i ambientals a través d'aliances i l’economia solidària i destinen una part dels seus ingressos a donacions i fan aportacions al Banc d'Aliments.
 • Col·laboren amb la Universitat de Girona mitjançant la beca d'investigació Eduard Puig Vayreda per a projectes inèdits referits al món de la vinya i el vi a l'Empordà, i el projecte Business Empreses amb Valors.