Barcelona: Generalitat de Catalunya, Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya, 2021
Col·lecció Estudis i informes | Núm: 57 | ISBN 9788418601385 | 118 pàg.
Text complet PDFResum executiu. Consideracions i recomanacions (CAT) PDFResumen ejecutivo. Consideraciones y recomendaciones (ES) PDFPresentació PDF
Vídeo
Inici > Documents > Estudis i informes > 2021 > L'estoc de capital a Catalunya: el paper de la inversió pública i l'oportunitat del fons Next Generation
L'estoc de capital a Catalunya: el paper de la inversió pública i l'oportunitat del fons Next Generation
La crisi sanitària de la COVID-19 i les mesures sanitàries per combatre-la han derivat, en els països més desenvolupats, en una profunda crisi econòmica, d’una intensitat sense precedents en l’època contemporània.
Els fons Next Generation EU i el Marc Financer Pluriennal de la UE per al període 2021-2027 constitueixen una oportunitat única, i difícilment repetible en l’horitzó temporal de les properes dècades, per fer front a la crisi generada per la COVID-19 i per reconstruir el nostre sistema productiu, que ha de ser més ecològic, digital i resilient.
La crisi de la COVID-19 irromp en un moment en què l’economia catalana, d’una banda, es troba immersa en un context de clar alentiment del procés d’acumulació del capital. De l’altra, assistim al trencament del vincle que havia persistit des de la segona meitat dels anys vuitanta i, segons el qual, el procés de convergència cap als nivells d’estoc de capital per capita de les economies més riques de la UE havia coincidit amb un procés de convergència del nivell de benestar material de la seva població (expressat pel PIB per càpita en paritat de poder adquisitiu). Aquest fet fa palesa la necessitat de millorar la qualitat i la composició de la inversió a Catalunya per obtenir un millor rendiment del capital instal·lat i per garantir un creixement sostenible de l’ocupació i de la riquesa.
Aquesta evolució de l’estoc de capital per habitant a Catalunya es produeix de forma molt significativa per l’alentiment i, a partir de l’any 2012, reducció, de l’estoc de capital públic per habitant. Des de finals dels anys setanta l’estoc de capital públic no havia viscut un retrocés d’aquesta magnitud dels seus nivells. Aquest fet posa de manifest que la inversió bruta realitzada en la darrera fase expansiva de l’economia catalana no està sent suficient, ni tan sols, per cobrir el procés de depreciació de l’estoc de capital acumulat en els anys precedents. Així, un dels elements que estarien limitant les possibilitats de creixement de l’economia catalana en l’actualitat és l’atonia de l’estoc de capital públic, amb el consegüent menor aprofitament dels seus efectes multiplicadors, que doten de resiliència el sistema productiu i que poden assentar les bases per a la lluita contra les desigualtats, accentuades arran de la crisi de la COVID-19.
Davant d’aquesta situació, el CTESC ha elaborat aquest informe en el qual s’analitzen els dèficits en matèria d’inversió a Catalunya a partir de l’estudi de l’estoc de capital per capita disponible. L’objectiu és identificar aquelles inversions que, en el marc dels fons Next Generation EU, poden ser més rendibles socialment i econòmica per pal·liar i revertir els efectes de crisi de la COVID-19 i per fer realitat la transformació necessària que, en clau digital i ecològica, ha d’experimentar amb urgència el nostre teixit productiu per dotar-lo d’una major resiliència.
Darrera actualització: 03/07/2024